reklama

Ostrov Barbudu hurikán Irma "zcela zdevastoval", uvedl premiér Antiguy a Barbudy Gaston Browne. Ostrov, na kterém žije zhruba 1600 lidí, je podle něj nyní "stěží obyvatelný". Škody Browne odhadl na 150 milionů dolarů (3,7 miliardy korun).

"Zatím máme nicméně informace pouze o jednom mrtvém," uvedl premiér Browne, který si o situaci na Barbudě udělal obrázek během přeletu vrtulníkem.

Nejméně šest mrtvých si hurikán Irma vyžádal na francouzské části ostrova Svatý Martin. Oznámil to prefekt nedalekého francouzského zámořského departementu Guadeloupe Eric Maire. "Bilance ale není definitivní," dodal.

Podle představitele místní samosprávy Daniela Gibbse je francouzská část Svatého Martina "zničená z 95 procent". "Je to nesmírná katastrofa... Jsem v šoku," řekl podle agentury AFP.

Po Závětrných ostrovech se hurikán Irma přesunul přes Panenské ostrovy k severnímu pobřeží Portorika. Bez proudu se na Portoriku ocitla více než polovina obyvatel, bez vody je asi 50.000 lidí. Podle místních meteorologů bude Irma nejhorším hurikánem, který zasáhl ostrov od roku 1928. Hurikán San Felipe tehdy zabil na své cestě Karibikem přes 2700 lidí.

Floridu, kde už se evakuovalo kolem 25.000 lidí, by měl podle odhadů zasáhnout živel v neděli ráno místního času. Z Floridy by se mohl hurikán přesouvat dál přes Georgii do Jižní a Severní Karolíny.

Hurikán Irma dosáhl pátého, tedy nejvyššího stupně. Vítr, který ho doprovází, dosahuje rychlosti až 300 kilometrů za hodinu. Podle odhadu Organizace spojených národů by mohl hurikán Irma postihnout až 37 milionů lidí. Po Irmě se v oblasti vytvořily už i další dva hurikány. Jak José, který se zformuloval v Atlantiku, tak Katia, která vznikla v Mexickém zálivu, zatím dosahují pouze prvního, tedy nejnižšího stupně.