Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelci podnikli nálet na vojenské centrum v Sýrii

Izraelská armáda se chystá k útoku
Izraelská armáda se chystá k útoku
Foto: jpost.com

Damašek - Izrael dnes z libanonského vzdušného prostoru zaútočil na pozice syrské armády v západní provincii Hamá. Při náletu nedaleko města Masjáf zemřeli dva lidé a jsou hlášeny materiální škody.

Syrská armáda v prohlášení uvedla, že nálet "bude mít nebezpečný dopad na bezpečnost a stabilitu v regionu".

Izrael již dříve přiznal, že v minulosti podnikl nálety ve snaze zabránit převozu zbraní libanonskému radikálnímu hnutí Hizballáh, které je spojencem syrského prezidenta Bašára Asada. Další podrobnosti nicméně izraelská armáda tehdy neuvedla.

Bývalý velitel izraelské vojenské rozvědky Amos Jadlin napsal na twitteru, že nešlo o běžný útok a že nálety byly namířeny na syrské vojenské výzkumné centrum. "Ve vojenském zařízení v Masjáfu se vyrábí chemické zbraně a výbušniny, které zabily tisíce syrských civilistů," napsal. Následně Syrská organizace pro lidská práva SOHR uvedla, že nálety byly namířeny na výzkumné centrum, kde se podle USA vyrábí nekonvenční zbraně, včetně chemických.

V noci na dnešek některá libanonská média informovala, že izraelská vojenská letedla pronikla do libanonského vzdušného prostoru.

Syrská občanská válka, kterou zažehlo utlačování prodemokratických demonstrací v roce 2011, se v průběhu let se zapojením různých regionálních a zahraničních sil zkomplikovala. Násilí už si vyžádalo více než 330.000 obětí na životech a přinutilo několik milionů lidí opustit své domovy.

Témata:  Izraelská armáda Sýrie Hizballáh

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy