Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trest smrti, doživotí a deset lez za mřížemi. Soud rozdal trest Muslimům za účast na útoku v Bombaji z roku 1993

Indie
Indie
Foto: tourism.gov.in

Dillí - Dva muži byli shledáni vinnými z podílu na sérii pumových atentátů v Bombaji v roce 1993, soud vynesl trest smrti. Další dva muži dostali doživotí a jeden muž desetiletý trest. Šestý obviněný po červnovém soudu zemřel ve vězení na infarkt.

V červnu zvláštní indický protiteroristický soud shledal šest indických muslimů vinnými z podílu na útocích v roce 1993, při nichž atentátníci umístili bomby na klíčová místa v Bombaji, například do hotelů, na tržiště či na burzu. Zahynulo 257 osob a kolem 800 lidí bylo zraněno. 

Jeden ze strůjců bombajských atentátů Jakub Memon byl před dvěma lety popraven oběšením. V roce 2007 byl usvědčen, že pomáhal získávat peníze na provedení útoků.

Několik podezřelých z účasti na sérii explozí spravedlnosti uniká, včetně Davúda Ibrahima, který podle vyšetřovatelů útoky nařídil. Indie tvrdí, že se skrývá v Pákistánu, který to ovšem popírá.

Útoky měly být odplatou za stržení historické Báburovy mešity v severní Indii radikálními hinduisty v roce 1992 a za smrt muslimů při následných krvavých nepokojích.

Témata:  Indie teroristické útoky v Indii trest smrti

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy