Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Masakr v Barmě nemá konce, umírají hlavně Rohingové. Podle OSN počet obětí stoupl na tisíc

SuŤij, Aun Schan, barmská disidentka
SuŤij, Aun Schan, barmská disidentka
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Rangún - Násilnosti v Arakanském státě na severovýchodě Barmy si podle OSN zřejmě vyžádaly přes 1000 obětí, převážně z řad muslimských Rohingů. Odhad je více než dvakrát vyšší než čísla předkládaná barmskou vládou.

Barmská armáda tvrdí, že během střetů zemřelo 430 osob, z toho 15 členů bezpečnostních sil. "Je možné, že bylo zabito už přes tisíc lidí," uvedla ale zvláštní vyslankyně OSN pro Barmu I Jang-i. "Do konfliktu jsou sice zapojeny dvě strany, ale oběti pocházejí hlavně z populace Rohingů," dodala.

Nová vlna násilí se v Arakanském státě rozpoutala 25. srpna, kdy povstalci z řad Rohingů zaútočili na několik desítek policejních stanic a vojenských stanovišť. Kvůli následným operacím vládních bezpečnostních složek ze země podle OSN uteklo odhadem 164.000 osob, převážně Rohingů.

Barmské úřady pokládají Rohingy za přistěhovalce z Bangladéše, kteří do země přišli většinou v dobách britské koloniální nadvlády a v Barmě jsou nelegálně.

Vyjádření barmské vůdkyně Su Ťij, podle níž vláda brání všechny obyvatele barmského Arakanského státu "nejlepším možným způsobem", označila Amnesty International za hanebné.

Témata:  Barma OSN (Organizace spojených národů) EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy