reklama

"Hurikán Irma je nadále hrozbou, která zpustoší Spojené státy - buď Floridu nebo některý ze států na jihovýchodě," řekl Long.

Hurikán Irma už má na svém kontě nejméně 19 mrtvých. Dnes zeslábl na druhou nejsilnější kategorii, i tak je ale mimořádně nebezpečný. Na Floridu by měl dorazit už v sobotu. Bez elektřiny podle Longa budou někteří lidé na Floridě přinejmenším několik dní. Nouzový přístřešek bude podle odhadu potřebovat více než 100.000 lidí, dodal ředitel FEMA.

USA postihly od roku 1851 jen tři hurikány páté, tedy nejvyšší, kategorie. Podle Longa je ale Irma, která zeslábla na čtvrtý stupeň, rozsáhlejší než Andrew, poslední hurikán páté kategorie, který Spojené státy zasáhl v roce 1992.

Úřady mají podle Longa připraveny tisíce zaměstnanců a miliony litrů pitné vody a kilogramů jídla, které by měly pomoci lidem postiženým hurikánem bezprostředně po jeho přechodu přes USA. Pět Trumpových žijících předchůdců v úřadu - Jimmy Carter, George Bush starší, Bill Clinton, George Bush mladší a Barack Obama - vyzvalo na videu Američany, aby přispěli na pomoc spoluobčanům postiženým hurikány Harvey a Irma.

Aby se urychleně vydali do bezpečí, vyzval dnes obyvatele oblastí, které má hurikán Irma postihnout, také Trump. "Irma je hurikán impozantních rozměrů, možná větší, než jaký jsme kdy viděli. Buďte v bezpečí a jděte mu z cesty," napsal na twitteru.

Američtí meteorologové varovali, že dnešek je posledním dnem, kdy je evakuace bezpečná. V sobotu už bude vítr dosahovat příliš vysoké rychlosti na jízdu vozem. Řada leteckých společnostní oznámila, že přidá několik dodatečných spojů odlétajících z Floridy.