Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rohingští povstalci vyhlásili měsíční jednostranné příměří

Barmské hlavní město Neipyijto
Barmské hlavní město Neipyijto
Foto: Reprofoto YouTube

Dháka - Rohingští povstalci vyhlásili měsíční jednostranné příměří, které má umožnit záchranným skupinám zmírnit humanitární krizi na severozápadě Barmy. Příměří má začít platit v neděli, uvedla agentura Reuters.

Koncem srpna zaútočili rohingští povstalci na pozice vládních bezpečnostních složek v Arakanském státě na severu Barmy. Barmská armáda poté zahájila protiútok, který označila za boj s teroristy. V reakci na boje téměř 300.000 Rohingů již uprchlo do Bangladéše a do jiných částí Barmy bylo vysídleno 30.000 nemuslimských civilistů.

Povstalci v prohlášení vyzvali humanitární organizace, aby během příměří obnovily pomoc všem obětem humanitární krize bez ohledu na etnický či náboženský původ. Dopad tohoto kroku je však zatím nejasný. Povstalci vyzvali také armádu, aby položila zbraně a umožnila humanitární pomoc.

Muslimští Rohingové čelí v převážně buddhistické Barmě dlouhodobě diskriminaci. Barmské úřady je považují za přistěhovalce z Bangladéše, kteří do země přišli většinou v dobách britské koloniální nadvlády a v Barmě jsou nelegálně.

Témata:  Barma Stephen Crohn

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy