reklama

Kolem 02:00 místního času (08:00 SELČ) se centrum bouře nacházelo zhruba 40 kilometrů severovýchodně od Tampy a postupovalo severovýchodním směrem rychlostí přibližně 24 kilometrů za hodinu. I když Irma zeslábla, vítr a záplavy dál působí značné škody.

Z ostrovů Florida Keys na jihu Floridy přicházejí zprávy o způsobených škodách. Irma tam udeřila v neděli ráno místního času (kolem poledne SELČ) plnou silou. Podle floridských záchranářů vítr dosahoval rychlosti 210 kilometrů. Voda zaplavila silnici, která ostrovy spojuje s pevninou, což vážně komplikuje přísun pomoci a zahájení záchranných prací. Přívalové vlny, podobné cunami, zaplavily domy a "utopily" zaparkovaná vozidla.

Podle prezidentského týmu Donald Trump sleduje postup Irmy "24 hodin denně". Prezident upozornil, že hurikán bude stát USA "spoustu peněz". Dodal nicméně, že nyní se obává o lidské životy, ne o náklady.

Než hurikán dorazil na Floridu, udeřil na severním pobřeží Kuby. Porážel tam stromy a sloupy elektrického vedení, odnášel střechy domů, několik domů se zřítilo a voda zaplavila ulice přístavů. Ve městě Santa Clara se zřítilo 39 budov. Úřady nehlásí mrtvé ani zraněné, ale hovoří o velkých hmotných škodách. Voda z moře, jehož hladinu hurikán zdvihl, zaplavila i pobřežní ulice dvoumilionové metropole Havany.

Francouzský prezident Emmanuel Macron podle sdělení ministerstva vnitra v úterý navštíví francouzská území v Malých Antilách zasažená hurikány Irma a José.