Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tažení proti Rohingům v Barmě etnická čistka, varuje OSN. Do věci se zapojil i dalajláma

Tibetský duchovní vůdce dalajlama navštívil Prahu (17. října 2016)
Tibetský duchovní vůdce dalajlama navštívil Prahu (17. října 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ženeva/Rangún - Podle nejnovější bilance OSN přinutily násilnosti v Arakanském státě od 25. srpna k útěku z převážně buddhistické Barmy do sousedního Bangladéše 313.000 muslimských Rohingů. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn hovoří o brutální Barmě, do krize se vložil i tibetský duchovní vůdce dalajlama.

Husajn dnes odsoudil "brutální bezpečnostní operace" barmských bezpečnostních sil proti Rohingům. "Barma odmítla přístup vyšetřovatelů (OSN) specializujících se na lidská práva do oblasti, takže nelze aktuálně situaci celkově zhodnotit. Vypadá to ale, že jde o klasický příklad etnických čistek," uvedl Husajn.

Barma podle něj musí rovněž "přestat předstírat", že Rohingové zapalují vlastní domy. "Toto naprosté popírání reality obrovsky poškozuje obraz barmské vlády ve světě," dodal.

Dalajlama, který je stejně jako někdejší barmská disidentka Su Ťij nositelem Nobelovy ceny za mír, prohlásil, že ti, kdo pronásledují muslimy, "by měli pamatovat na Buddhu". "Myslím si, že takovéto okolnosti by určitě přiměly Buddhu, aby těmto ubohým muslimům pomohl," dodal.

Dalajlama řekl, že toto poselství již před několika lety předal Su Ťij na setkání laureátů Nobelovy ceny. Barmští buddhisté stejně jako tibetští uctívají Buddhu, hlásí se ale k jiné náboženské tradici a neuznávají dalajlamu jako svého duchovního vůdce.

Bangladéšská vláda dnes uvedla, že vyčlenila pozemek pro zřízení nového uprchlického tábora pro Rohingy přicházející z Barmy. Humanitární organizace v poslední době upozorňovaly na to, že dosavadní tábory v Bangladéši nestačí.

Témata:  Barma OSN (Organizace spojených národů) H. H. Dalajlama Rohingové

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy