reklama

Při útocích na New York a Washington, které provedla teroristická organizace Al-Káida, zahynulo 2977 lidí a 19 únosců. Převážná většina obětí zemřela na Manhattanu, více než stovku mrtvých si vyžádal náraz třetího letadla do budovy amerického ministerstva obrany.

Prezident Trump, který v době útoků pobýval ve svém nedalekém mrakodrapu Trump Tower a hrůzné scény měl možnost vidět z okna, se dnes k pietnímu aktu poprvé připojil v roli hlavy státu.

"Musíme našim nejhorším nepřátelům vzkázat, že před námi nenajdou bezpečné útočiště... Už nebudou útočit na našem území," řekl Trump během ceremoniálu v Pentagonu na adresu teroristů.

zdroj: YouTube

Blízcí téměř 3000 obětí útoku na budovy Světového obchodního střediska (WTC) se dnes zapojili do obřadu, který se stal smutnou tradicí. "Vím, že se na mě sem dolů díváš s velkým, velkým úsměvem na tváři," řekl se slzami v očích syn Kevina Jamese Murphyho Connor, jehož čtyřicetiletý otec v osudný den pracoval v jedné z firem ve WTC.

Na Ground Zero stojí dnes nové výškové budovy a v okolí jsou nové hotely a obchodní střediska. Na místě zničených mrakodrapů jsou dvě vodní nádrže, které lemují panely se jmény všech obětí a u nichž se konalo dnešní shromáždění.

Památník u pensylvánského města Shanksville, kde si dnes lidé připomněli oběti čtvrtého letu, navštívil viceprezident Mike Pence. Na tomto místě zahynulo 33 cestujících a sedm členů posádky stroje, v němž se část lidí odmítla vzdát teroristům, kteří patrně zamýšleli navést letoun na některou z dalších významných budov.