Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje v Kongu vytlačily statisíce dětí ze škol. Negativně to ovlivní celou zemi, varují odborníci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: UNHCR

Kinshasa - Při střetech armády s povstalci v Kongu bylo zničeno přes 900 škol. Od mezinárodních dárců se vybrala pouze čtyři procenta finančních prostředků, které jsou zapotřebí na zajištění základního vzdělání.

Více než 850.000 dětí bylo v uplynulém roce v důsledku bojů v Kongu nuceno opustit své domovy. Celkem v africké zemi nechodí do školy až 7,4 milionu dětí. V některých městech školu nenavštěvuje až 92 procent dětí ve věku šest až 11 let.

"Když musí děti opustit své domovy, tak jsou nuceny přerušit školu nebo studium ukončí definitivně. Tento zásah do jejich vývoje zpomalí jejich osobní růst a negativně ovlivní ekonomiku a společnost celé země," řekl Celestin Kamori z Norské rady pro uprchlíky (NRC).

"Dárci by si měli uvědomit, že vzdělání je také nástrojem k zajištění bezpečnosti. U dětí, které navštěvují školy, je méně pravděpodobné, že se přidají k ozbrojeným skupinám," dodal.

Nejnovější vlna násilí v Kongu propukla v provincii Kasai poté, co byl při operaci konžské armády loni v srpnu zabit šéf milice Kamwina Nsapu. Tato milice požaduje po armádě, aby z oblasti Kasai stáhla své vojáky. To však armáda odmítá.

Témata:  Kongo děti školství

Aktuálně se děje

8. května 2024 21:57

Policie objasnila vraždu v Plzni. Motivem byly partnerské neshody

Policie ve středu obvinila sedmatřicetiletého muže z místní komunity bezdomovců z vraždy, kterou se plzeňští kriminalisté zabývají od úterního odpoledne. Pobodaná žena dnes podlehla svým zraněním v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy