Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firma slovenského prezidenta Kisky prý čelila vyšetřování kvůli daňovému deliktu

Vzpomínková akce na 17. listopad 1989 a demonstrace proti Zemanovi před očima čtyř dalších prezidentů.
Vzpomínková akce na 17. listopad 1989 a demonstrace proti Zemanovi před očima čtyř dalších prezidentů.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bratislava - Firma slovenského prezidenta Andreje Kisky a jeho bratra KTAG čelila vyšetřování pro podezření na daňový delikt ve výši zhruba 27.000 eur (704.000 korun). Informuje o tom Denník N. Bratislavský hrad se ke kauze zatím nevyjádřil.

List s odvoláním na úřední dokumenty, které redakci poslal anonym, na svém webu napsal, že případ souvisí s financováním Kiskovy kampaně před prezidentskými volbami v roce 2014.

Daňoví inspektoři zjistili, že KTAG v rozporu s předpisy zahrnula do svých výdajů i částku 136.000 eur (3,54 milionu korun), které společnost ve skutečnosti použila v kampani na propagaci Kisky. Tímto způsobem společnost zkrátila daň z příjmů. Loni na podzim proto daňový úřad firmě nařídil doplatit na dani zmiňovaných asi 27.000 eur, což KTAG i udělala.

Podle listu KTAG, která podniká v oblasti pronájmu kanceláří, zahrnula do daňových výdajů například i náklady na tisk letáků, lepení plakátů, poradenské či marketingové služby. Daňoví kontroloři tyto náklady firmě neuznali.

Daňový úřad podal na konci loňska trestní oznámení pro podezření z krácení daní. Policie ale po dvou měsících vyšetřování ukončila, protože trestnost činu zanikla. Slovenský trestní zákoník totiž umožňuje u některých daňových deliktů dodatečně zaplatit daň i během policejního vyšetřování, aniž by viníkovi hrozilo stíhání.

Témata:  Andrej Kiska prezident Slovenska Slovensko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy