reklama

"Je legitimní říci, že Polská republika má nárok na odškodnění od Spolkové republiky Německo, a tvrzení, že tento nárok vypršel nebo je promlčený, je nepodložené," uvádí se ve znaleckém posudku s nímž polský parlament seznámil veřejnost v pondělí. Polský ministr vnitra Mariusz Blaszczak nedávno řekl, že jen hmotné škody dosahují "téměř bilion dolarů" (21,7 bilionu korun).

Dle Německa se ale Polsko odškodnění zřeklo: nejprve v roce 1953, pak v roce 1970 při uzavření smlouvy o německém uznání polské západní hranice na Odře a Nise, jakož i při potvrzení polské hranice při sjednocování Německa na přelomu let 1989 a 1990 a nakonec v roce 2004, kdy Sejm, dolní komora polského parlamentu, odpověděl na požadavky vysídlených Němců.

Polský parlament naopak tvrdí, že prohlášení polské vlády z roku 1953 o zřeknutí se reparací bylo v rozporu s ústavou a bylo učiněno pouze na nátlak Sovětského svazu. Navíc se prý týkalo pouze bývalé Německé demokratické republiky, která vznikla v roce 1949 v sovětské okupační zóně a byla součástí východního komunistického bloku.

Mluvčí německé vlády Steffen Seibert oponuje. Polsko se podle něj v roce 1953 vzdalo i dalších požadavků a později to několikrát potvrdilo.