Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza škodlivých vajec: Europoslanci kritizovali EK za systém varování ohledně potravin

Vejce, ilustrační fotografie
Vejce, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Štrasburk - Řada evropských zemí se v poslední době potýká s fipronilovým skandálem. Poslanci Evropského parlamentu dnes kritizovali systém rychlého varování před nebezpečnými potravinami.

Kauza kolem vajec vypukla v srpnu, posléze se ale zjistilo, že belgické úřady o případech vajec obsahujících jedovatý insekticid věděly už začátkem června, ale informovaly o něm poprvé až 20. července. Nizozemsko o takových případech vědělo dokonce už loni v listopadu, přesto své evropské partnery neupozornilo.

Někteří europoslanci, včetně Olgy Sehnalové, připomněli, že jde o další kauzu v bezpečnosti potravin v EU. Už v roce 2013 vypukl skandál s koňským masem. Výrobci deklarovali na výrobcích hovězí maso, ale nahrazovali ho levnější koninou. "Sankce nejsou dostatečné, aby odradily podvodníky, přitom mnozí máme ještě v paměti skandál s koňským masem," uvedla Sehnalová.

Debatu oživil italský europoslanec Piernicola Pedicini, který si k řečnickému pultíku přinesl dvě vejce - jedno infikované fipronilem a druhé ne. Poté jako všichni jeho kolegové, kteří před pult předstoupili, kritizoval unijní systém varování před závadnými potravinami.

Komisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis ale samotný systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) bránil. Jen díky němu byla infikovaná vejce vůbec odhalena. Podle něj navíc jen vejce ze tří farem překročila rizikovou úroveň a většina vajec byla pod úrovní ohrožují lidské zdraví. "Samozřejmě to ale nemůžeme bagatelizovat, protože došlo k použití nelegální látky," řekl před europoslanci litevský komisař.

Podle Andriukaitise by zejména Francie, Nizozemsko, Německo a Belgie měly nyní předložit návrhy na zlepšení komunikace v bezpečnosti potravin. EK kvůli tomu svolala zvláštní schůzku na vysoké úrovni na 26. září, v říjnu by o tomto tématu měli jednat ministři zemědělství. Komisař hovořil také o odškodnění pro postižené farmy, nejprve ale je nutné uzavřít trestní řízení v kauze kolem vajec.

Témata:  europoslanci vejce potraviny

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy