Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsko blokuje vstup Chorvatska do OECD. Nejde o vydírání, tvrdí Budapešť

Chorvatská vlajka
Chorvatská vlajka
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Budapešť - Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová při dnešní návštěvě Maďarska nedosáhla žádné změny na odmítavém stanovisku Budapešti ke vstupu Chorvatska do Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Maďarské ministerstvo zahraničí minulý týden v pátek oznámilo, že Budapešť nepodpoří žádost Záhřebu o přijetí do OECD. Jako důvod přitom uvedlo postoj Chorvatska ke společnosti MOL a k jejímu šéfovi Zsoltu Hernádimu.

Kitarovičová v reakci označila tuto zprávu Budapešti za nepříjemné překvapení. Maďarská diplomacie ho oznámila nedlouho poté, co slovinský premiér Miro Cerar pohrozil Chorvatsku, že Lublaň nepodpoří jeho vstup do OECD kvůli tomu, že Záhřeb nerespektuje verdikt Mezinárodního arbitrážního soudu, který v územním sporu obou zemí ohledně Piranského zálivu rozhodl ve prospěch Slovinska.

Chorvatská prezidentka dnes o problému jednala s premiérem Viktorem Orbánem i s prezidentem Jánosem Áderem. Mluvčí maďarského premiéra Bertalan Havasi po schůzce uvedl, že Orbán a Kitarovičová potvrdili stanoviska vyjádřená dříve.

Chorvatsko vydalo na Hernádiho zatykač. Obviňuje ho, že výměnou za získání kontroly skupiny MOL nad chorvatskou energetickou firmou INA podplatil deseti miliony eur (261 milionů korun) někdejšího chorvatského premiéra Iva Sanadera.

Sanader byl už kvůli tomu v Chorvatsku v minulosti odsouzen, ale ústavní soud verdikt zrušil a nařídil nový proces, který byl přerušen kvůli vyčkávání na stanovisko Soudního dvora EU. Hernádiho maďarské soudy obvinění v tomto případě zprostily.

Témata:  Chorvatsko Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Kolinda Grabarová-Kitarovičová Maďarsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy