Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Technické vzdělání má v ČR víc lidí než v průměru zemí OECD

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha – Přestože si zaměstnavatelé často stěžují na nedostatek techniků, je technické vzdělání je v Česku rozšířenější než v ostatních zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Vyplývá to z dnes zveřejněné výroční zprávy OECD o stavu vzdělávání.

Podle materiálu 29 procent českých vysokoškoláků ve věku mezi 25 a 64 lety a 39 procent absolventů středních odborných škol absolvovala technické obory. Průměr v zemích OECD je 25 procent technicky vzdělaných vysokoškoláků a 34 procent středoškoláků.

Ekonom Daniel Münich z CERGE-EI uvádí, že na pracovním trhu je poptávka po schopných lidech ve všech oborech, na potíže při hledání kvalitních zaměstnanců ale upozorňují zejména průmyslové svazy, protože jsou v české ekonomice dominantní. Technicky vzdělaných lidí podle Münicha není málo, ale zaměstnavatelé se často potýkají s tím, že starší velmi zkušení středoškoláci s mnohaletou praxí odchází do důchodu a na jejich místo přichází mladí vysokoškoláci bez praxe.

Dodává také, že vzdělání na vysoké škole nemůže nahradit mnohaletou praxi. „Zaměstnavatelé jsou překvapeni, že jim odchází středoškolák, a když najmou vysokoškoláka, je horší," řekl. Problematické je podle něj to, že na vysokých školách chybí profesně orientované obory na bakalářské úrovni, protože se školám finančně vyplatí mít hodně studentů v magisterských i doktorandských programech.

Podle zprávy OECD v Česku praxe nebývá součástí vzdělávání. Podíl mladých lidí, kteří si zvolí odborné technické zaměření, je zde sice podobný jako v Rakousku nebo ve Švýcarsku, ale jen šest procent Čechů absolvovalo na středních a vyšších odborných školách vzdělávací program, jehož součástí byla praxe. V Rakousku jich bylo 33 procent a ve Švýcarsku 59 procent.

Zpráva OECD rovněž konstatuje, že čeští učitelé měli v roce 2015 jedny z nejnižších platů ze všech srovnávaných zemí. Středoškolský učitel s patnáctiletou praxí si podle zprávy vydělal v ČR 19.403 dolarů (424.446 Kč) ročně, což je méně než polovina průměru v zemích OECD, který činí 46.631 dolarů (1,02 milionu Kč). Ve srovnání s ostatními vysokoškoláky si učitelé v Česku vydělali nejméně ze všech zemí OECD.

Témata:  zaměstnavatelé Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Česká republika zaměstnání

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy