Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

YouTube maže válečné dokumenty ze Sýrie, aktivisté zuří

Chlepšc přežil jeden z útoků v Aleppo. Co asi říkají rodiče svým dětem o občanské válce v Sýrii?
Chlepšc přežil jeden z útoků v Aleppo. Co asi říkají rodiče svým dětem o občanské válce v Sýrii?
Foto: YouTube

Damašek - YouTube začal pd června strojově odstraňovat násilná videa ze svých serverů, mizí tak i obrazové dokumenty o sedmiletém syrském konfliktu. Aktivisté kvůli této praxi bijí na poplach. Podle nich mizí důkazy o masovém porušování lidských práv v Sýrii.

Syřané, kteří se zabývají sběrem válečných dokumentů, se nyní podle AP horečně snaží nalézt alternativní úložiště, kam ohrožená videa umístit.

Hlavním organizátorem dokumentačních archivů je společnost Syrian Archive založená v roce 2014. Její zakladatel Hádí Chatíb novinářům řekl, že pořizováním videí o průběhu války se zabývá zhruba 900 skupin a jednotlivců, kteří se pohybují v terénu. Obrazová dokumentace konfliktu je tak mimořádně rozsáhlá.

Od června bylo podle Chatíba uzavřeno 180 videokanálů, které obsahovaly záběry ze Sýrie. Organizace Syrian Archive se zasadila o znovuotevření dvaceti z nich, a zachránila tak kolem 400.000 videosouborů. Dalších 150.000 je ale v ohrožení a služba YouTube, kterou vlastní internetový gigant Google, jejich obsah prý zkoumá.

Středisko pro dokumentaci a videa (VDC), které se shromažďováním syrských videí rovněž zabývá, přestává YouTube využívat a zakládá vlastní internetovou platformu.

Záběry umístěné na YouTube jsou podle AP nicméně stále jedním z mála prostředků, jak na krutosti války upozornit. Video zobrazující zkrvavené dítě v troskách syrského Aleppa loni zhlédlo 4,3 milionu lidí.

Témata:  Sýrie YouTube válečné zločiny

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy