Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V USA chystají kontroverzní zákon umožňující deportaci členů gangů, kritici mluví o rasismu

Policie USA
Policie USA
Foto: Pixabay

Washington - Sněmovna reprezentantů USA schválila návrh zákona, který připouští deportaci jako trest za příslušnost ke zločineckému gangu. Podle republikánů je opatření namířeno hlavně proti členům gangu MS-13.

Zákon prošel ve čtvrtek díky republikánské většině ve sněmovně, demokraté hlasovali proti. V Senátu, kde je republikánská většina jen těsná, je osud novely nejistý.

Gang MS-13 je kriminální skupina působící hlavně v Los Angeles, ale i v jiných velkých městech USA, Kanady a Mexika. Její členové jsou hlavně hispánci ze Salvadoru. Ve Spojených státech jich podle odhadů žije na 10 tisíc.

Zákon dává ministerstvu pro vnitřní bezpečnost právo označit kriminální skupinu čítající pět nebo víc členů za zločinecký gang. Ti, kdo jsou členy skupiny nebo její zločinecké aktivity podporují, mohou být zatčeni a deportováni.

Podle kritiků novela úřadům umožní postih lidí na rasovém základě a může vést k deportacím nevinných.

Témata:  gangy USA přistěhovalectví policie USA

Aktuálně se děje

7. května 2024 16:04

Čínští hackeři zaútočili na britské ministerstvo. Si Ťin-pching je právě v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy