reklama

Voják byl napaden zezadu mužem s nožem v ruce kolem 8:30 na místě, kde se kříží linky metra,  informoval Le Parisien. Muž se také údajně odkazoval se na Islámský stát a Alláha.

Tento incident už byl potvrzen ministryní ozbrojených sil Florence Parlyovou. Ta doplnila, že napadený voják byl členem protiteroristických hlídek. Podle francouzských médií útočník zřejmě nepatří mezi zájmové osoby a nebyl policii znám z minulosti.

Mluvčí policie Johana Primevertová uvedla, že k útoku došlo na stanici Chatelet v centru Paříže. Doprava a přístup k nádraží, kde se setkává několik linek metra a vlaky, byla rychle obnovena.

Incident, při němž nebyl napadený vojákem zraněn, je posledním z několika útoků na vojáky, kteří jsou nasazeni v rámci operace Sentinelle, aby hlídali citlivá místa ve Francii po sérii útoků islamistických militantů. Ti ve Francii v posledních třech letech zabili více než 230 lidí.

Útok přišel ve stejný den, kdy Parlyová oznámila, že ozbrojení vojáci hlídkující ve francouzských ulicích v rámci protiteroristické operace budou mobilnější a jejich pohyb méně předvídatelný. Vojáci budou nadále působit na citlivých místech, jako jsou letiště, nádraží a památky, a dohlížet na bezpečnost během sportovních nebo kulturních akcí. Jejich pohyb v ulicích ale bude nahodilejší.