reklama

Stranu založili v roce 2004 redaktoři satirického magazínu Titanic a v minulosti se jí už podařilo uspět v některých komunálních volbách. V roce 2014 dokonce získala jedno křeslo v Evropském parlamentu.

Program má 16 bodů. Jeden návrh se týká snížení platové nerovnosti mezi muži a ženami. "Aby se ukončila marná debata o rozdílech v platech mezi pohlavími, budou manažerské platy do budoucna navázány na velikost podprsenky," navrhuje Strana.

Nezapomíná ani na milovníky piva, jehož spotřeba v Německu v posledních letech klesá, a prosazuje zavedení cenové brzdy, která by se aktivovala vždy, když se ve stejný čas objeví dva indikátory - velká žízeň a prokazatelná kvóta prázdných sklenic.

"Pokusy na zvířatech budou zastaveny, zvířata jsou tady k tomu, aby nám přišla roztomilá a abychom je snědli," píše v programu. V dalším bodě zase připomíná velkou genetickou blízkost prasat a lidí a navrhuje, aby se o občany zemědělských oblastí Německa starali místo doktorů zvěrolékaři.

Ze zřetele neztrácí ani mezinárodní otázky, jako je význam vztahů v rámci Evropy. "Přes všechny problémy: Evropa pro nás zůstává tím nezcizitelným kontinentem, který se před nějakým časem oddělil od prakontinentu Pangea," konstatuje recesistické uskupení, podle něhož je tektonická struktura kontinentu tak mocná, že může sloužit jako stabilní základ pro minibar šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera.

V neposlední řadě přichází Strana i s návrhem týkajícím se napjatých vztahů spolkové republiky s Tureckem, když požaduje, aby byl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nalákán do Německa, vsazen do žaláře a následně vyměněn za německo-tureckého novináře Denize Yücela, který je v Turecku už měsíce zadržován.

Strana nesepisuje pouze předvolební programy, ale čas od času i koná. O tom se začátkem září mohlo přesvědčit na 180.000 příznivců tří desítek facebookových skupin blízkých protiimigrační Alternativě pro Německo (AfD), nad nimiž Strana získala kontrolu. Z Fanklubu AfD se v tu chvíli stal Fanklub Strany, ze skupiny Láska k domovině zase Láska k humusu.