reklama

Obyčejní lidé se ale rádi pobaví o svých nesnázích, které je vedou k oddělení. V pondělí vyšly statisícové davy do ulic Barcelony, aby oslavily Den Katalánska. Každý z místních nacionalistů byl velmi ochotný zodpovídat na dotazy novinářů. Katalánský prezident Carles Puigdemont, podporovaný separatistickou většinou v krajském shromáždění, slíbil, že referendum se 1. října uskuteční, i když španělský ústavní soud zneplatnil zákon o oddělení Katalánska.

Puigdemont je oblíbený ani ne proto, že podporuje nezávislost, jeho kampaň je převážně zaměřená na to, že lidi by měli mít právo si rozhodnout o vlastní budoucnosti. Madridští politici oproti tomu neustále hledají právní argumenty a předseda vlády Mariano Rajoy tvrdí, že udělá, co bude potřeba, aby hlasování zabránil.

"Chci spravedlivou sociální zemi, a nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je opustit Španělsko," tvrdí dvaadvacetiletý Marc Becat, který pracuje jako obchodník. jeho přání však brzdí řada zákonů. Puigdemont a další úředníci čelí řadě vyšetřování související s uspořádáním hlasování, pokud budou obviněni z protizákonného jednání, mohli by dostat trest odnětí svobody.

O důvodech, proč mnoho Katalánců si přeje nezávislost, se přitom politické debaty nevedou. Výzkum mezi příznivce ukázal, že 26 procent si přeje větší autonomii, 23 procent si myslí, že země by na tom byla lépe a 19 procent lidí by rádo vidělo nový model řízení země. Podle statistických dat žije v Katalánsku 16 procent obyvatel Španělska, ale zdejší ekonomika vytváří až 20 procent HDP celé země.

"Všechny peníze a daně, které plynou do Madridu, zůstanou v nezávislém Katalánsku," uvedla Ana Martí Benavente, 78letá důchodkyně. "Jako kdyby se dospělý syn chtěl odstěhovat z rodiny, kterou živí. Rodiče samozřejmě nebudou chtít, aby odešel." Další senior a vystudovaný inženýr se domnívá, že oddělením by se mohlo Katalánsko dostat na úroveň Švýcarska.

Separatisté poukazují na to, že lidi rozlišují mezi katalánskými a španělskými kořeny. Místní mají jinou mentalitu i kulturu než zbytek země, mají svůj vlastní jazyk, který by si přáli zachovat. Mezi mladými však převažuje kritika a nenávist vůči současné příliš konzervativní vládě. Mnozí jsou také pohoršení nad tím, že svět se nijak nezajímá o to, když milionům lidí není dovoleno využít svého hlasovacího práva.

Samotné Katalánsko je ale v otázce rozdělení. Vedení města v Barceloně oznámilo, že neposkytne své městské prostory pro hlasování, protože to prozatím stále odporuje zákonům. Nedávné průzkumy také ukazují, že v řadách samotných Katalánců má větší podporu setrvání v rámci Španělska.