reklama

Od 25. srpna uteklo z barmského Arakanského státu odhadem 391.000 Rohingů, převážně žen a dětí. Je mezi nimi i 36.000 dětí mladších jednoho roku, uvedla mluvčí UNICEF Marixie Mercadová. Počet těhotných a kojících žen mezi rohingskými migranty odhaduje na 52.000.

Nejnovější vlna násilí v Barmě začala, když povstalci z řad Rohingů 25. srpna zaútočili na několik desítek policejních stanic a vojenských stanovišť v barmském Arakanském státě. Armáda zahájila protiofenzivu, jejímž cílem je podle kritiků vyhnat Rohingy z Barmy. Při střetech mezi Rohingy a bezpečnostními složkami přišly o život stovky lidí.

Amnesty International zveřejnila satelitní snímky, které podle ní svědčí o organizovaném vypalování rohingských vesnic v západní Barmě. AI uvedla, že od 25. srpna zaznamenala nejméně 80 velkých požárů v osídlených oblastech Arakanského státu.

Svědci AI popsali, že členové barmských bezpečnostních sil vesnice obkličují, střílí do prchajících lidí a zapalují jejich domy. Organizace rovněž uvedla, že má důvěryhodné zprávy o tom, že rohingští radikálové zapalují domy buddhistických Arakanců. Podobné zprávy ale nelze ověřit, protože barmská vláda oblast uzavřela.

"Důkazy jsou nepopiratelné - barmské bezpečnostní složky cíleně zakládají v Arakanském státě požáry, aby vyhnaly Rohingy z Barmy. Není o tom sporu: jde o etnickou čistku," uvedla Amnesty International.

Ministerstvo zahraničí ČR doporučuje, aby čeští občané při návštěvě Barmy dbali zvýšené ostražitosti, vyhýbali se shromážděním velkého počtu osob, dbali pokynů místních bezpečnostních složek a omezili návštěvy velkých obchodních center v uvedených městech.