Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polští církevní hodnostáři se postavili Kaczyńskému, arcibiskup se zastal uprchlíků

Polský parlament
Polský parlament
Foto: pis.org.pl

Varšava - Proti konzervativní vládě strany Právo a spravedlnost (PiS) se překvapivě vymezila i katolická církev, která má v Polsku mimořádný vliv. Někteří církevní vůdci včetně arcibiskupa Wojciecha Polaka dali najevo, že jim vadí kroky kabinetu kritizované opozicí či Evropskou unií.

"Musíme být otevření a soucitní a připraveni pomoci těm nejpotřebnějším, slabým a pronásledovaným, migrantům a uprchlíkům," pronesl Polak při nedávné mši v jednom z nejposvátnějších chrámů polských katolíků v Čenstochové. "Musíme respektovat sociální řád a ne ho bezmyšlenkovitě ničit," dodal arcibiskup.

V Polsku byla jeho slova interpretována jako nezvykle rázné kritické vyjádření na adresu PiS, jejíž předseda a nejvlivnější politik v zemi Jaroslaw Kaczyński dlouhodobě brojí proti přijímání uprchlíků.

Další z předních biskupů Tadeusz Pieronek zaútočil na vládu přímo, když ji obvinil z porušování ústavy při snahách o změnu soudního systému, které výrazně posilují vliv vládnoucí strany na dosud nezávislé soudy. Pieronek označil jednání vlády za "ničemné".

Někteří experti se domnívají, že ztráta podpory církve by mohla pro PiS znamenat částečný úbytek voličské podpory. Značná část církve však k poslednímu dění v Polsku mlčí a i zmíněnou kritiku interpretují někteří komentátoři jako přátelsky míněné upozornění, že je třeba zmírnit kurz.

Témata:  Polsko církev Jaroslaw Kaczyński uprchlíci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.