Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská armáda nemůže překročit řeku Eufrat, nedovolí jí to síly podporované USA

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Armáda syrského prezidenta Bašára Asada nemůže překročit na východní břeh řeky, nedovolí jí to arabsko-kurdské milice (SDF), které ze vzduchu podporují Spojené státy. Znamená to že vládné síly nemohou získat kontrolu nad další částí východosyrské provincie Dajr az-Zaur. 

S odkazem na prohlášení SDF o tom dnes informovala agentura Reuters. Syrská armáda a arabsko-kurdské milice zvlášť dobývají území, která má v provincii Dajr az-Zaur stále pod kontrolou Islámský stát (IS). Zatímco vládní jednotky se soustředí v hlavním městě provincie- Dajr az-Zauru, arabsko-kurdské síly podnikají operace na východním břehu řeky Eufrat.

Abú Chaula, který je jedním z velitelů milice podporované USA, uvedl, že v oblastech, jež jeho síly osvobodily z rukou IS, bude fungovat civilní vláda, která bude mít mimo jiné na starosti i ropná pole v regionu. Dodal, že "syrská vláda není schopna vést a vládnout".

Vojenská rada Dajr az-Zauru, tedy milice bojující v rámci SDF, se z východu provincie Dajr az-Zaur přibližuje k východnímu břehu řeky Eufrat od minulého týdne. Syrská armáda podporovaná Ruskem a milice spřízněné s Íránem se naopak k městu Dajr az-Zaur, které leží na západním břehu Eufratu, přibližovala ze Západu.

Začátkem měsíce se syrské armádě a jejím spojencům nakonec podařilo prolomit téměř tři roky trvající obležení bojovníků Islámského státu na západě města. Provincie Dajr az-Zaur, kterou protíná Eufrat a která sousedí s Irákem, je poslední významnou baštou IS v Sýrii. Region je bohatý na ropu.

Síly podporované Spojenými státy a Ruskem, které v Sýrii bojují proti IS, se sobě povětšinou vyhýbaly a právě řeka Eufrat mezi nimi často tvořila přírodní dělící čáru. V posledních dnech probíhala další jednání o stanovení oficiální demarkační linie, která by dvě strany rozdělila. Překročit na východní břeh Eufratu SDF podle Chauly syrské armádě neumožní. Arabsko-kurdské síly naopak hodlají postupovat blíže k východnímu břehu Eufrat.

Mezinárodní letecká koalice, která SDF podporuje, nicméně dnes oznámila, že arabsko-kurdské síly nemají v plánu vstoupit do města Dajr az-Zaur. Chaula nicméně nevylučuje, že se to může v budoucnu stát. Obyvatelé Dajr az-Zauru totiž podle něj budou chtít osvobodit nejen od IS ale také od Asadova režimu.

Témata:  Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy