Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maturanti měli spočítat, kolik uprchlíků dorazí na člunech. Učebnice vyvolala bouřlivé reakce

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Paříž - Ve Francii se objevily nové učebnice matematiky pro žáky maturitních tříd na středních školách. Studenti mají například spočítat migranty, kteří dorazí na člunech na nějaký ostrov ve Středozemním moři.

"Migranti prchající před válkou se dostanou na ostrov ve Středomoří. První týden jich dorazí 100. Pak každý týden se počet nových příchozích zvyšuje o 10 procent," uvádí matematický příklad, ze kterého se má pak učinit šest různých výpočtů.

V závěrečném mají žáci za úkol, aby vypočetli celkové množství přistěhovalců, kteří přijdou na daný ostrov po osmi týdnech, se zaokrouhlením na jednoho člověka. Příklad doprovází fotka migrantů na nafukovacím člunu.

Na twitteru se již objevila kritika. Někteří lidé ovažují příklad za nevhodný a ptají se, jak mohlo vydavatelství něco takového dovolit.

Témata:  uprchlíci Francie školství

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy