Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ankara se zlobí kvůli mítinku Kurdů v Německu, předvolala si velvyslance na kobereček

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara/Berlín - Kurdové v sobotu uspořádali v Kolíně nad Rýnem demonstraci, což rozlítilo Turecko. Ankara si dokonce předvolala německého velvyslance. Berlín prý v boji s mezinárodním terorismem používá dvojí metr.

Turecká státní tisková agentura Anadolu napsala, že v Kolíně nad Rýnem se sešlo 3000 Kurdů, kteří nesli transparenty požadující propuštění vězněného vůdce Strany kurdských pracujících (PKK) Abdullaha Öcalana.

Podle tureckého ministerstva zahraničí shromáždění zorganizovala PKK, kterou řadí k teroristickým organizacím nejen Turecko, ale i Spojené státy a Evropská unie.

"Odsuzujeme shromáždění v německém městě Kolín nad Rýnem zorganizované teroristickou organizací PKK a povolení teroristické propagandy. Přednesli jsme velmi důrazně naši reakci německému velvyslanci v Ankaře, který byl předvolán na ministerstvo," uvedla turecká diplomacie.

"Dvojí metr, který Německo uplatňuje v globálním boji proti terorismu, je znepokojující. Vyzýváme Německo, aby ukázalo zásadový postoj vůči všem druhům teroru," dodalo ministerstvo.

Vztahy Turecka s Evropou, a především s Německem jsou napjaté od té doby, co turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zahájil tažení proti svým odpůrcům po nezdařeném pokusu o převrat z loňského roku.

Témata:  Turecko PKK Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy