Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budoucí německá vlada? S Merkelovou chtějí vládnout Zelení i FDP, přitom se nemohou vystát

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - V německých parlamentních volbách 24. září se rozhodne o tom, kdo půjde do koalice s CDU/CSU. Připravenost k účasti na příští vládě dali dnes na svých stranických sjezdech v Berlíně najevo němečtí Zelení i svobodní demokraté (FDP).

Představitelé obou stran, které se ve volbách budou spolu s AfD a Levicí ucházet o třetí místo, se vůči sobě zároveň vymezili, a to přesto, že do vlády se dostanou nejspíš jen ve společné koalici.

"Jsme připraveni a schopni vstoupit do vlády," stojí v návrhu usnesení svobodných demokratů. Volební lídryně Zelených Katrin Göringová-Eckardtová zase ve svém projevu hovořila o odvaze zemi spoluutvářet i na spolkové úrovni.

Preference svobodných demokratů se týden před volbami pohybují kolem devíti procent, Zelené by teď podpořilo osm procent voličů. Ani v jednom případě by takový výsledek podle všeho nestačil na vytvoření dvoučlenné koalice s konzervativní unií CDU/CSU, která je s podporu kolem 36 procent voličů jasným favoritem hlasování.

Jedinou reálnou cestou do vlády je tak pro obě strany vytvoření trojkoalice s CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. O této možnosti krátce před koncem předvolební kampaně ale vedoucí činitelé dvojice stran hovoří stále skeptičtěji. "Mně k tomu chybí fantazie," poznamenal nedávno šéf FDP Christian Lindner, který poukazuje třeba na rozdíly v uprchlické politice.

Volební lídr Zelených Cem Özdemir zase takovou koalici označil za více než nepravděpodobnou. V podobném duchu se vůči sobě obě strany vymezovaly i dnes. Předseda FDP Lindner uvedl, že Zelení už nemají šanci na třetí místo ve volbách.

Obě strany se shodly alespoň na tvrdé kritice protiimigrační a protiislámské Alternativy pro Německo (AfD).

Témata:  volby v Německu Německo Konzervativní unie CDU/CSU Angela Merkelová

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy