Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nad Korejským poloostrovem přeletěly americké bombardéry B-1B a stíhačky F-35B

"Neviditelná" stíhačka F-35
Foto: www.army.mil

Soul - Nad Korejským poloostrovem dnes proletěly americké těžké bombardéry a neviditelné letouny. USA často posílají do vzduchu technologicky vyspělé letouny, aby demonstrovaly sílu v dobách zvýšeného napětí se Severní Koreou.

Letouny proletěly v rámci společného cvičení s jihokorejskými vojenskými letouny. Informovala o tom agentura AP.

Podle prohlášení jihokorejského ministerstva obrany nad poloostrovem proletěly čtyři stíhačky F-35B a dva bombardéry B-1B. "Cílem bylo demonstrovat schopnosti americko-jihokorejské aliance odrazit severokorejské jaderné a raketové hrozby," dodalo ministerstvo.

Dnešní přelet následoval tři dny poté, co KLDR odpálila přes Japonsko do Pacifiku střelu středního doletu na znamení odporu proti tlaku mezinárodního společenství, aby Pchjongjang ukončil svůj jaderný a raketový program. 3. září provedla Severní Korea svůj šestý jaderný test a následně na ni byly uvaleny nové, přísnější sankce OSN.

Témata:  F-35 Joint Strike Fighter Jižní Korea U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy