Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záhada paměti rozluštěna: Vědci mohou smazat vzpomínky

Vědci
Vědci
Foto: Pixabay

Bern - Kanadští a švýcarští vědci testovali mozkové buňky laboratorních myší. A zjistili, jak si mozek uchovává vzpomínky. Jde o přelomovou studii, utváření vzpomínek bylo dosud pro lidstvo záhadou.

Tým kanadských a švýcarských vědců zřejmě rozluštil záhadu lidské paměti. Teorii o vytváření vzpomínek během REM fáze spánku testovali zatím jen na laboratorních myších, přesto je převratná. Studii zveřejnil časopis Science.

REM fáze spánku je pro naši paměť zásadní. Vědci myším během spánku pomocí specializované techniky deaktivovali určité mozkové buňky, aniž by je probudili. Pokud to udělali během REM fáze, myši si druhý den nepamatovaly, co se předchozí den naučily.

"Použili jsme techniku, která u myší narušila REM fázi spánku," uvedl pro BBC vedoucí projektu Sylvain Williams. Optogenetika využívá moderních technologií, které dokážou manipulovat s funkcí mozku. Pokud ale stejnou techniku použili v jiné spánkové fázi, myši si vzpomínky uchovaly.

Z části tak odborníci poodhalili záhadu paměti i fáze REM. Ve stejné době, jako se podle nové studie vytváří vzpomínky, se nám totiž také zdají sny. Vědci proto už dlouho předpokládali, že během REM fáze si mozek "třídí myšlenky".

Témata:  vědci spánek

Aktuálně se děje

7. května 2024 16:04

Čínští hackeři zaútočili na britské ministerstvo. Si Ťin-pching je právě v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy