Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci se dál snaží dostat do Evropy, hledají ale nové cesty. Tlak na Španělsko roste

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Brusel - Frontex minulý měsíc zaznamenal 12.200 nelegálních přechodů vnější hranice EU. Za prvních osm měsíců letošního roku se do EU pokusilo dostat 142.700 osob, což je přibližně o dvě třetiny méně než za stejné období loni. Nejvážnější je situace v Itálii, roste tlak na Španělsko.

Do Itálie se v srpnu dostalo 4500 osob, to je nejméně od ledna. Po výrazném poklesu příjezdů v posledních dvou měsících se od počátku roku počet nových migrantů v Itálii dostal na 99.800, což je o 13 procent méně než ve stejném období přecházejícího roku. Hlavními národnostmi jsou zde Nigerijci a Guinejci.

V západním Středomoří, tedy především ve Španělsku se ale počet přechodů námořní i pozemní hranice v srpnu ve srovnání s předchozím rokem zdvojnásobil. Frontex dnes uvedl číslo 2400 osob.

Za prvních osm měsíců jde o celkový počet 13.600, tedy trojnásobek proti stejnému období roku 2016. Nejčastěji se jednalo o občany Maroka, Pobřeží slonoviny a Gambie.

Do Řecka, kde stále platí dohoda EU s Tureckem, dorazilo v srpnu 4200 lidí, asi o čtvrtinu více než o měsíc dříve. Od počátku roku se do země dostalo 21.100 migrantů. Převládali mezi nimi Syřané, Iráčané a Afghánci.

Témata:  uprchlíci Itálie Španělsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy