Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Musíte se evakuovat, nebo zemřete, zní Karibiku. Hurikán Maria dosáhl nejvyššího stupně

Hurikán Matthew devastuje Haiti a Floridu
Hurikán Matthew devastuje Haiti a Floridu
Foto: NOAA (National Oceanic & Atmospheric Administration)

Miami - Hurikán Maria dosáhl pátého, tedy nejvyššího stupně intenzity. Doprovází ho vítr s maximální rychlosti až 260 kilometrů v hodině a je možné, že živel ještě zesílí. Úřady na karibských ostrovech vydávají příkazy k evakuaci.

Hurikán Maria se přesunul nad východokaribský ostrov Dominika. S odkazem na sdělení amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) o tom dnes informovala agentura Reuters. Hurikán, který je podle NHC "extrémně nebezpečný".

Premiér ostrova Dominika Roosevelt Skerrit na facebooku napsal, že hurikán provází "neúprosný vítr" , který trhá plechové střechy pobřežních domů. O pár minut později napsal, že mu vítr unesl střechu a jeho dům se zaplavuje. Sedm minut nato napsal, že byl zachráněn.

Ostrov Dominika, který je bývalou britskou kolonií, má asi 72.000 obyvatel. Školy na ostrově byly v očekávání hurikánu uzavřeny a lidé žijící na pobřeží evakuováni.

Na sever od Dominiky leží ostrov Guadeloupe a na jih ostrov Martinik. Na Guadeloupe hrozí velké záplavy a na Martiniku, byly uzavřeny školy a úřady vzkázaly místním obyvatelům, aby se připravili na výpadky proudu.

Příkaz k evakuaci dostali také někteří obyvatelé Portorika, kteří žijí v dřevěných bungalovech bez stabilních základů. Maria bude totiž zřejmě nejsilnější hurikán, který zasáhne Portoriko za posledních 85 let- v roce 1932 se nad Portorikem prohnal hurikán Georges, kterému byla přiřazena kategorie tři. Guvernér Portorika Ricardo Rossello vyzval tamní obyvatele, aby zůstali doma v bezpečí, ty kteří naopak žijí v domech, které takto silnému hurikánu nemohou čelit, vyzvaly úřady k okamžité evakuaci. "Musíte se evakuovat, nebo zemřete...Nevím jak to říci jasněji," řekl šéf bezpečnosti pro Portoriko Hector Pesquera.

Témata:  Portoriko počasí hurikán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy