reklama

Podle šéfa úřadu civilní ochrany Luise Puenteho jen v samotné metropoli zemřelo 49 lidí. Je mezi nimi 22 dětí, jejichž těla vytáhli z trosek částečně zřícené školy v jižní části metropole. Dalších 30 dětí a osm dospělých z této soukromé školy se pohřešuje. Podle prezidenta Enriqueho Peňi Nieta, který školu navštívil, jde o žáky druhého stupně základní školy a studenty střední školy.

zdroj: YouTube

"V době, kdy jsem tam byl, byly slyšet hlasy. Viděl jsem, jak (záchranáři) žádají o ticho, aby slyšeli ty hlasy," líčil prezident médiím pátrání po možných přeživších dětech.

Ve státě Morelos registrovaly úřady 55 obětí, zatímco sousední Puebla, kde bylo epicentrum otřesů o síle 7,1 stupně, eviduje 32 obětí. Další lidé zemřeli ve státech Mexiko ležícím okolo metropole a Guerrero na pobřeží Pacifiku.

"O některých domech máme informace, že tam mohou být lidé. Pracuje se s velkou opatrností," popsal záchranné práce ministr vnitra Miguel Ángel Osorio Chong, podle něhož bude potřeba nasadit ještě více lidí.

Řada lidí pohřešujících své příbuzné zveřejnila zprávy o nich na sociálních sítích s prosbou o pomoc při jejich hledání.

"Je tam moje žena. Nemohl jsem s ní mluvit. Neodpovídá na volání a teď nám řekli, že musíme vypnout mobily kvůli tomu, že tu uniká plyn," řekl agentuře Reuters u trosek jednoho z domů třiatřicetiletý Juan García.

"Bůh žehnej lidem v (městě) Mexiku. Jsme s vámi a budeme tu pro vás," napsal na twitteru americký prezident Donald Trump, který není kvůli dříve urážlivým výrokům na adresu Mexičanů v zemi příliš oblíben. Jeho mexický protějšek Enrique Peňa Nieto svolal jednání krizového štábu.

Desítky dalších domů spadly ve městech a obcích ostatních zasažených států. Úřady zrušily školní výuku, vyslaly do terénu všechny dostupné hasiče a záchranáře. Evakuováno bylo množství nemocnic.

Téměř čtyři miliony lidí jsou podle státní energetické společnosti CFE kvůli otřesům bez elektrického proudu. Zemětřesení přerusilo i dopravní spojení, neboť poničilo množství silnic. Mezinárodní letiště v metropoli do odvolání přerušilo provoz.