reklama

Bouře způsobila rozsáhlé záplavy a výpadky elektřiny. Nyní míří směrem k severovýchodnímu pobřeží Portorika, kam by měla podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) dorazit za několik hodin.

Meteorologové očekávají, že Maria způsobí na Portoriku mnohem větší škody než předchozí hurikán pátého stupně Irma.

Maria na pátý stupeň zesílila v úterý krátce před tím, než zasáhla Dominiku a Guadeloupe, kde si vybrala první oběť, kterou zabil padající strom. Dvě další osoby jsou pohřešovány poté, co se s nimi převrhl člun. "Přišli jsme o všechno, co se dá za peníze koupit," uvedl podle BBC premiér Dominiky Roosevelt Skerrit.

S Dominikou se ale podle amerického tisku stále nelze spojit, informace z místa přicházejí pouze prostřednictvím radioamatérů. Média v oblasti uvedla, že na ostrově, kde žije asi 72.000 lidí, je zničeno 90 procent budov. Hlášeny jsou také velké záplavy a možná až šest mrtvých.

Středisko NHC dnes informovalo, že Maria se nyní nachází asi 140 kilometrů od Portorika a doprovázejí ji větry o rychlosti 270 kilometrů v hodině. Obyvatelé některých pobřežních oblastí Portorika již dostali pokyn k evakuaci. Týká se zvláště lidí žijících v dřevěných bungalovech bez stabilních základů. Maria bude totiž zřejmě nejsilnější hurikán, jaký zasáhne Portoriko za posledních 85 let - v roce 1932 se nad Portorikem prohnal hurikán Georges, který patřil do kategorie tři.

Guvernér Portorika Ricardo Rossello uvedl, že hurikán "ostrov zasáhne s takovou silou a prudkostí, jakou neviděly celé generace". "Přijdeme o velkou část infrastruktury, budeme muset znovu budovat," dodal.