Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Maria už zabil 10 lidí, Dominikánská republika vyhlásila maximální pohotovost

Hurikán Patricia se řítí na Mexiko
Hurikán Patricia se řítí na Mexiko
Foto: NASA **www.nasa.gov**

San Juan - Počet obětí hurikánu Maria stoupl na deset poté, co jednoho mrtvého oznámilo Portoriko. Dominikánská republika, kterou bouře zasáhne dnes, už vyhlásila maximální pohotovost.

Asi 4000 turistů z letovisek Bávaro a Punta Cana v Dominikánské republice bylo preventivně evakuováno do hotelů v metropoli Santo Domingo.

Hurikán Maria je nyní na druhém stupni, meteorologové ale očekávají, že během dne opět zesílí na kategorii tři. Nyní ho provází vítr o rychlosti až 175 kilometrů za hodinu.

Hurikán Maria je nejsilnější tropickou bouří, která za více než 80 let zasáhla Portoriko. Toto území v karibské oblasti pod správou USA, na němž žijí asi 3,3 milionu obyvatel, zasáhla Maria s intenzitou čtyři. Vítr dosahoval rychlosti v nárazech až 250 kilometrů za hodinu.

Větrná smršť smíšená s deštěm způsobila na Portoriku lokální záplavy a zcela vyřadila z provozu na celém ostrově elektrickou síť, která byla už poničena hurikánem Irma před dvěma týdny. Hurikán Maria způsobil na Portoriku smrt jednoho muže, jehož zasáhly letící trosky. Dva lidé zemřeli na ostrově Guadeloupe a sedm mrtvých potvrdily úřady Dominiky.

Témata:  hurikán Maria Dominikánská republika hurikán Portoriko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy