Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize pokračuje, tábory Rohingů ničí déšť a chaos. Bangladéš nasazuje armádu

Bangladéš
Bangladéš
Foto: CNN

Cox's Bázár (Bangladéš) - Bangladéš dnes nasadil armádu do řešení humanitární krize v přeplněných uprchlických táborech na jihovýchodě země.

Vojáci se zapojí do distribuce humanitární pomoci a stavby příbytků pro Rohingy přicházející z Barmy, napsala agentura AFP. Chaotickou situaci v táborech komplikuje vytrvalý monzunový déšť, nedostatek místa i vznik uprchlické mafie.

Do regionu kolem pobřežního města Cox's Bázár přišlo podle Organizace spojených národů za necelý měsíc přes 420.000 rohingských běženců. Mezinárodní organizace pro migraci odhaduje, že každý den jich sem před násilím označeným OSN za etnickou čistku prchá dalších 20.000. Místní tábory přitom už dříve poskytovaly útočiště statisícům muslimů, kteří utekli před perzekucí v sousední převážně buddhistické Barmě.

"Za současného stavu je přítomnost armády nezbytná pro udržení pořádku," citovala agentura AFP bangladéšského ministra Obadiula Kádira. "Obzvláště je pak armáda zapotřebí při namáhavé stavbě přístřešků a zajištění hygienického zázemí," dodal. Vojáci dosud pouze pomáhali s přesunem humanitárního materiálu do blízkosti táborů.

Ty podle agentury AP v posledních dnech těžce zkouší husté monzunové deště. Rohingové zde přebývají pod chatrnými přístřešky z bambusových prutů a plastových plachet a mnohé z nich už voda zaplavila. Pokud déšť brzy neustane, chatrče se mohou stát přinejlepším nepoužitelnými a v horším případě nebezpečnými, uvádí AP. V oblasti prý také hrozí sesuvy půdy, které si zde během probíhajícího období dešťů již vyžádaly oběti.

Témata:  Bangladéš Rohingové

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy