Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Marocká vláda chce zefektivnit pátrání po radikálech skrývajících se v Evropě

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Rabat - Marocká vláda pracuje na efektivnějším pátrání po Maročanech, kteří se v Evropě zradikalizovali. Tomu má mimo jiné pomoci sdílení informací s partnerskými státy. Útoky autem ze 17. srpna v Barceloně a Cambrils, které si vyžádaly 16 obětí, mají na svědomí právě Maročané.

Ředitel marockého ústředního vyšetřovacího výboru Abdalhak Chijám v rozhovoru s AP řekl, že předcházet radikalizaci Maročanů v zahraničí je velmi důležité.

Součástí zefektivnění boje proti radikalizaci v zahraničí bude podle Chijáma sdílení informací s evropskými státy. Marocký ústřední výbor pro bezpečnost rovněž plánuje v partnerských zemích otevřít své kanceláře.

Marocký ústřední vyšetřovací výbor, který vznikl před dvěma lety jako instituce pro boj s terorismem a kriminalitou, rovněž podniká patřičné kroky v otázce návratu marockých radikálů ze Sýrie. K Islámskému státu (IS) se přidalo 1664 Maročanů. Marocké úřady zatkly 85 mužů, 14 žen a 27 nezletilých, kteří se vrátili ze Sýrie, Iráku a Libye, kde se přidali k IS.

Vláda si podle Chijáma uvědomuje, že v rámci boje proti terorismu kromě věznění extremistů je nutné podnikat kroky proti zdrojům radikalizace, jakými jsou například chudoba a radikální imámové. Rovněž je prý důležité integrovat bývalé radikály zpět do společnosti a školit umírněné imámy. V případě neúspěchu podle Chijáma hrozí takzvaný "obrácený terorismus", tedy že maročtí emigranti, kteří se zradikalizují v Evropě, přijedou do Maroka páchat útoky.

Témata:  Maroko terorismus EU Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy