Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proces kvůli sebevražednému útoku na turisty v Burgasu byl opět odložen

Vlajka Bulharska
Vlajka Bulharska
Foto: Pixabay

Sofie - Začátek procesu, který se týká sebevražedného bombového útoku na Izraelce v bulharském Burgasu, byl opět odložen. Novým termínem je nyní 15. listopad. Obžalovanými jsou dva muži, kteří sebevrahovi 18. července 2012 s přípravou teroristického činu pomáhali.

Atentátník před pěti lety na letišti v Burgasu aktivoval nálož při nástupu do autobusu. Měl ji schovanou na sobě. O život tehdy kromě něho přišlo pět izraelských turistů a bulharský řidič. Dalších 35 Izraelců utrpělo zranění.

Obžalovanými jsou dva muži. Jde o Australana libanonského původu Meliada Faraha a o Kanaďana Hassana El Hajj Hassana, který rovněž pochází z Libanonu. I pachatel byl podle vyšetřovatelů libanonského původu, měl ale francouzské občanství.

Farah i Hassan jsou obžalováni z terorismu, ale souzeni budou v nepřítomnosti. Na oba byl začátkem loňského roku vydán mezinárodní zatykač, Interpol však po nich zatím stále marně pátrá.

48 pozůstalých po obětech zločinu žádá od obžalovaných odškodnění v celkové výši 217 milionů leva (2,9 miliardy korun).

Témata:  Bulharsko Izrael soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy