Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schulz věří ve volební úspěch, jeho SPD ale stále ztrácí

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Martin Schulz, někdejší šéf Evropského parlamentu a kandidát sociální demokracie (SPD) na německého kancléře, věří, že jeho strana navzdory průzkumům může ve volbách uspět.

SPD na konzervativní unii CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové ztrácí zhruba 14 procentních bodů, Schulz dnes v rozhovoru s televizí RTL přesto řekl, že věří, že jeho strana může ještě volební klání otočit.

„Unie v průzkumech masivně ztrácí," zdůvodnil svůj optimismus Schulz, který podle svých slov u lidí cítí velké znejistění a touhu po změně. Narážel tím na to, že konzervativní unie v posledním týdnu v několika průzkumech přišla o zhruba dva procentní body a pohybuje se nyní okolo 36 procent.

Přesto ale zatím má SPD, kterou by nyní volilo kolem 22 procent lidí, velký náskok. Schulz připustil, že se pokles preferencí CDU/CSU zatím nepřetavil do růstu podpory pro sociální demokraty, i nadále je podle něj ale řada voličů nerozhodnutých. Věří proto, že může dojít k výraznému posunu na poslední chvíli.

I když jsou SPD a CDU/CSU ve volbách, které se uskuteční v neděli, hlavními soupeři, není vyloučeno, že po nich spolu znovu skončí v koalici. Velká většina Němců (74 procent) dává ale najevo, že by sociální demokraty raději viděla v opozici, pokud ve volbách jasně prohrají.

SPD od čtvrtka rozbíhá finiš kampaně, během něhož chce voličům non-stop odpovídat na jejich dotazy po telefonu, e-mailem nebo na sociálních sítích. Na poslední dny před volbami se chystá i konzervativní unie, která dnes své členy vyzvala ke stoprocentnímu nasazení v posledních 100 hodinách před hlasováním.

Témata:  Martin Schulz Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Německo Angela Merkelová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy