reklama

Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko uvedl, že Saakašvili, kterému odebral ukrajinské občanství prezident Petro Porošenko a který o gruzínské občanství přišel při získání občanství ukrajinského, si musí vyřídit doklady nezbytné k trvalému pobytu.

Saakašvili před deseti dny pod ochranou svých stoupenců překročil násilně polsko-ukrajinské hranice mimo oficiální hraniční přechod. Při incidentu bylo podle Kyjeva zraněno před deset ukrajinských policistů a pohraničníků, pět osob bylo zadrženo a dva muži byli odsouzeni k 60 dnům vězení.

Lucenko označil toto jednání za přestupek, ne za trestný čin. „(Saakašvili) dostal protokol o přestupku, musí zaplatit pokutu a získat právo trvalého pobytu. Z jeho nynějšího právního postavení nevyplývá nutnost vyhoštění do Gruzie," řekl ukrajinský generální prokurátor agentuře Interfax.

Saakašvili, kterého v roce 2015 Porošenko jmenoval gubernátorem Oděské oblasti, se loni s prezidentem rozešel a založil vlastní politickou stranu Hnutí nových sil. Hlavu státu tvrdě kritizuje za údajné tolerování korupce a váhavé prosazování reforem.