Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci uvízli v limbu: Milion žadatelů o azyl v EU stále čeká na verdikt

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Většina z 2,2 milionu migrantů, kteří v letech 2015 a 2016 přišli do Evropy, na konci tohoto období stále čekala na vyhodnocení svých žádostí o azyl. Nadprůměrnou efektivitu prokázaly úřady v Německu, Švédsku, Belgii, Nizozemsku a Itálii. Na opačném konci je Maďarsko.

Zjistil to výzkum nezávislého washingtonského institutu Pew Research Center. V Evropě tak na konci roku 2016 žilo na 1,1 milionu osob v byrokratickém "limbu".

Většina migrantů v minulých dvou letech hranice EU překonala v Řecku či Itálii, mnozí však poté pokračovali v cestě a hledali útočiště v Německu či skandinávských zemích, přičemž 40 procent se svými žádostmi o azyl uspělo. Naopak budoucnost 52 procent osob byla na konci sledovaného období stále nejasná. Více než polovina (53 procent) běženců pocházela ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku, tedy zemí zmítaných ozbrojenými konflikty.

Jejich nejčastějším cílem bylo Německo, kde zažádalo o azyl 1,090.000 osob, přičemž Berlín si s náporem žádostí poradil velmi dobře, uvedla zpráva institutu. Podle Pew zde čekalo na rozhodnutí na konci loňského roku 49 procent žadatelů, tedy asi 530.000 osob.

V Maďarsku ke konci roku 2016 čekalo na posouzení žádostí 94 procent ze 70.000 příchozích. Za evropským průměrem pak skončilo také Řecko, Španělsko, Francie, Rakousko či Británie.

Zpráva Pew uvádí, že nový domov v Evropě našlo v minulých dvou letech 885.000 migrantů, naopak pouze 75.000 lidí žadatelů bylo po zamítnutí odesláno zpět do země původu. Dalších 100.000 běženců, jimž nebylo uděleno povolení k pobytu, podle Pew mohlo zůstat v Evropě nelegálně, požádalo o určitou formu přistěhovaleckého statusu nebo z Evropy odešlo vlastními prostředky.

V České republice v letech 2015 a 2016 podle údajů odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra zažádalo o mezinárodní ochranu 3003 osob, přičemž úřady rozhodly ve 2797 případech. Azyl dostalo pouze 219 osob, tedy méně než deset procent.

Témata:  uprchlíci Německo Maďarsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy