Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemětřesení v Mexiku má zatím 245 obětí. Záchranáři z trosek zachránili dvanáctiletou dívku

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko - Počet obětí úterního zemětřesení v Mexiku vzrostl na 245. V metropoli dosáhl počet mrtvých 115, tedy o 15 víc než v předchozí bilanci. Podle agentury Reuters bylo na 1900 lidí zraněno. Dosud bylo z trosek vyproštěno přes 50 lidí. Záchranářům komplikuje práci déšť. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto vyhlásil tři dny národního smutku.

Pršet začalo ve středu večer místního času (po půlnoci SELČ) v metropoli Mexiko, kde pokračuje úsilí mimo jiné o záchranu až pěti dětí v Rébsamenově škole. Dobrovolníci se snaží zakrýt elektrické vedení a světla, jimiž si záchranáři svítí na odklízení trosek. Pod nimi by mělo být asi pět lidí, což zjistily přístroje měřící tělesnou teplotu a pohyb. Na místě je na 500 záchranářů.

Záchranáři pod vedením námořnictva pracovali podle Reuters i dnes nad ránem například na záchraně 12leté dívky. Agentura AFP zase informuje o snahách vyprostit sedmiletou dívku. "Žádný člověk si nedokáže představit mou bolest," řekla její matka Adriana Fargová.

Ministerstvo školství oznámilo, že jen v metropoli utrpělo při zemětřesení větší či menší škody na 224 škol, z toho 16 je poškozeno vážně. Škola pojmenovaná po reformátorovi mexického školství Enrique Rébsamenovi je jedinou školou v metropoli, která se při otřesech zřítila a v níž zahynuli lidé. Ministr školství Aurelio Nuňo oznámil, že školy v metropoli, státě Puebla a Tlaxcala zůstanou zavřeny do pondělka.

Mexický starosta Mancera informoval, že ze zřícené kancelářské budovy byli téměř 36 hodin po zemětřesení vyproštěni tři živí lidé: dvě ženy a muž.

Na pomoc záchranářům už vyrazili například hasiči a specialisté se psy z Chile a Panamy, záchranné týmy vysílá také Brazílie či Ekvádor.

Témata:  Mexiko zemětřesení

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy