Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce Filipínců demonstrovaly proti prezidentovi. Duterte porušuje lidská práva, tvrdí jeho odpůrci

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Tisíce lidí vesměs nakloněných levici dnes na Filipínách protestovaly proti prezidentovi Rodrigu Duterteovi. Účastníci demonstrací ho obviňovali z diktátorských praktik a brutálních operací proti podezřelým obchodníkům s drogami.

Demonstrace se uskutečnily u příležitosti 45. výročí vyhlášení stanného práva již zesnulým diktátorem Ferdinandem Marcosem. Jedná se zřejmě o největší protestní akce proti Duterteovi od jeho loňského nástupu do úřadu, napsala agentura AP.

Marcos vládl Filipíncům 20 roků železnou pěstí, věznil disidenty a potlačoval občanské svobody, dokud ho v roce 1986 nesvrhlo nekrvavé lidové povstání. Tisíce komunistických povstalců a prezidentových politických odpůrců byly během jeho vlády zabity, mučeny nebo zmizely. Odhaduje se, že během své vlády Marcos se svou rodinou nezákonně nashromáždil pět až deset miliard dolarů.

Kritici stávajícího prezidenta uvádějí, že Duterte se Marcosem v mnohém inspiroval. "Duterte a jeho bezpečnostní složky používají vyjádření a taktiku, které jako by byly vystřiženy z Marcosova scénáře represí, a stále častěji a intenzivněji porušují lidská práva," uvedla podle agentury AP levicová organizace Karapatan.

V Manile se část demonstrantů shromáždila na mostě vedoucím k prezidentskému paláci, další početná skupina se sešla v univerzitním areálu. Největší protest je plánován v parku u Manilské zátoky. Demonstraci před americkou ambasádou policie zakázala. Mše na univerzitě se zúčastnila také filipínská viceprezidentka Leni Robredová. Prohlásila, že Filipínci narození po skončení Marcosovy éry by neměli být lhostejní a měli by rozpoznat známky "rostoucí tyranie".

Duterte si nicméně na Filipínách stále udržuje značnou popularitu. Jeho stoupencům se líbí jeho rozhodnost a nesmlouvavý postoj ke zločinu a vnímají ho jako obhájce obyčejných lidí.

Témata:  Filipíny Rodrigo Duterte

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy