Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kurdské referendum vyvolává divoké emoce. Irák, Írán a Turecko chtějí společně zakročit

Irácký Kurdistán
Irácký Kurdistán
Foto: cabinet.gov.krd

Ankara - Ministři zahraničí Iráku, Íránu a Turecka se domluvili, že jejich země jsou společně připraveny na kurdské referendum reagovat. Zatím ale podle turecké agentury Anadolu není zcela jasné, co konkrétně to obnáší.

Iráčtí Kurdové plánují hlasovat o nezávislosti ve své autonomní oblasti a v několika sporných regionech už 25. září.

Ministři zahraničí tří zemí ve společném prohlášení vyjádřili obavy, že referendum o nezávislosti iráckého Kurdistánu by mohlo ohrozit další pokrok v boji proti Islámskému státu (IS) v Iráku. Referendum podle nich neprospěje Kurdům ani kurdské regionální vládě.

Ministři zahraničí, kteří se v New Yorku zúčastnili zasedání Valného shromáždění OSN, se společně zavázali chránit územní celistvost Iráku a požádali o zásah mezinárodní společenství.

Centrální vláda v Bagdádu, sousední státy, ale také například Washington, se obávají, že by nezávislost Kurdistánu mohla v současné chvíli vyústit v širší regionální konflikt. Iráčtí Kurdové přesto hodlají v referendu hlasovat. Ačkoliv bude výsledek nezávazný, mohl by být předznamenáním rozparcelování Iráku na základě etnických a sektářských rozdílů, píše agentura Reuters.

Témata:  Kurdové referendum Turecko Írán Irák

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy