Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Londýnská policie je pod tlakem kvůli terorismu. Pokud to tak půjde dál, nezvládneme to, tvrdí její šéfka

Policie Velké Británie
Policie Velké Británie
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Londýn - Šéfka londýnské policie Cressida Dicková dnes prohlásila, že britské policejní složky čelí neudržitelnému tlaku v důsledku narůstajících teroristických hrozeb. Spojené království letos zažilo již pět velkých teroristických útokům, naposledy minulý týden při pumovém atentátu v londýnském metru, při němž bylo zraněno 30 lidí. Dřívější akce teroristů si v Británii vyžádaly celkem 36 mrtvých.

"Bude-li tento rozsah hrozeb dlouhodobě pokračovat, což řada lidí předpovídá, nebude to policie zvládat," varovala Dicková. Podle ní by málokdo dokázal s větším důrazem předcházet budoucím útokům, ale rostoucí hrozba staví policejní velitelství před složité rozhodování, kam síly napřít.

Podle šéfky britské Národní rady policejních velitelů (NPCC) Sary Thorntonové chybějí peníze na posílení terénních policejních hlídek, přestože vláda se zavázala uvolnit na boj s terorismem tři miliardy liber (88 miliard korun). Policejní sbor má o 20.000 lidí méně, než měl v roce 2010, kdy nynější vláda konzervativců přišla k moci.

"Po každém teroristickém útoku mobilizujeme týmy odborníků, ale většina nasazených lidí pochází z běžných policejních okrsků. To je pro policii neúměrná zátěž," uvedla šéfka NPCC.

Témata:  Londýn Velká Británie policie Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.