Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová pravidla filipínského prezidenta: Trest smrti, zákaz alkoholu a cigaret

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Manila - Nový prezident Filipí Rodrigo Duterte chce uvést v praxi několik svých kontroverzních slibů. Znovu prý zavede trest smrti a dá bezpečnostním složkám povolení zabíjet. Chce také zakázat alkohol a cigarety.

Trest smrti byl na Filipínách zrušen v roce 2006. "Vyzvu Kongres, aby zavedl trest smrti oběšením," uvedl Duterte na tiskové konferenci. Bezpečnostní složky by měly dostat povolení zabíjet v případě, že půjde o organizovaný zločin.

Velký ohlas u voličů měla také Dutertova kritika přetrvávající chudoby, s níž si vládnoucí elita nedokázala poradit, přestože za vlády prezidenta Benigna Aquina patřily Filipíny mezi země s největší mírou hospodářského růstu v Asii.

Duterte se v roce 1988 stal starostou města Davao na jihu země, kde si získal oblibu tvrdou kampaní proti zločinu a získal přezdívku "trestač". Během jeho starostování bezpečnostní složky v Davau zabily přes 1000 zločinců.

Témata:  Filipíny trest smrti cigarety

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy