Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolumbijští povstalci z FRAC slíbili propustit dětské vojáky

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Bogotá - Kolumbijští levicoví povstalci z FARC slíbili, že ze svých řad propustí všechny dětské vojáky. Nikdo přesně neví, kolik jich bude.

Znepřátelené strany spolu nyní jednají o podmínkách příměří, což je jeden z posledních klíčových bodů uzavírané mírové dohody. Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos minulý týden uvedl, že doufá ve "velmi brzké" ukončení války s FARC.

Revoluční ozbrojené síly Kolumbie souhlasili "s tím, že zajistí odchod všech mladších patnácti let ihned, jak budou dohodnuty podmínky", uvedly strany ve svém prohlášení zveřejněném na Kubě.

Rozhovory o ukončení nejdelší války v Latinské Americe, která od roku 1964 stála život na 260.000 lidí a miliony obyvatel přinutila opustit domovy, začaly v listopadu 2012. Letos v lednu bylo dohodnuto, že na odzbrojení povstalců budou dohlížet zástupci OSN a Společenství latinskoamerických a karibských států (CELAC).

Témata:  Kolumbie FARC děti

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy