Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V zahraničí se opět drbe Babiš. Co se o něm píše nyní?

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Londýn/Praha - Průmyslník a miliardář Andrej Babiš, který se stal politikem, má mnoho střetů zájmů. Na svých webových stránkách to napsal britský týdeník The Economist.

Favorit nadcházejících parlamentních voleb říká, že politický establishment se proti němu spikl, aby se nedostal k moci, píše týdeník a připomíná, že Babiše parlament na začátku září zbavil imunity v kauze farmy Čapí hnízdo.

Na internetu se také anonymně objevily nahrávky, na kterých Babiš nevybíravě mluví například o tom, jak by mohl použít svá média k útokům na soupeře, píše dále The Economist. Zmínil rovněž existenci mobilní aplikace, která pomáhá nakupujícím vyhnout se zboží z Babišova holdingu Agrofert.

"Rivalové podnikli další úřední kroky, aby omezili magnátův vliv," dodal magazín. Citoval novelu zákona o střetu zájmů a připomněl, jak byl Babiš nucen opustit vládu, v níž působil jako ministr financí. "Nejnovější kontroverze kolem údajného dotačního podvodu ale zdůrazňuje konkrétnější obavy z toho, jak Babiš využívá politickou moc," napsal časopis a popsal kauzu týkající se padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo.

"Babiš popírá, že by se dopustil čehokoli špatného, a tvrdí, že jde o pokus narušit jeho volební kampaň," uvedl The Economist. Dodal, že v zemi, kde panuje vysoká frustrace z vládnoucí třídy, to fungovalo.

Témata:  Andrej Babiš Česká republika noviny a tisk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.