Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak lidé reagují na severokorejské střely?

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Reprofoto internet

Tokio - Severní Korea již podruhé vyzkoušela dolet svých střel nad Japonskem. I tentokrát se jednalo o balistickou raketu, která letěla východním směrem a dopadla do Tichého oceánu. Obyvatelé severovýchodu Japonska byli vyzváni stejně jako minule, aby se ukryli. Režim Kim Čong-Una je v posledních týdnech obzvláště aktivní. Co si lidé myslí o mezinárodní reakci a cítí se být ohroženi?

YouTube kanál Asian Boss se vydal do japonských ulic promluvit s občany. Zdejší nálada překvapivě neodráží ani špetku tísně nebo strachu. Na dotaz, zda slyšeli o incidentu, mnozí odpověděli, že viděli zprávy. "Myslel jsem, že se jedná o vtip, takže jsem nedávala moc pozor," řekl jeden z dotazovaných. "Je těžké si představit, že v dnešní době jen tak někdo vystřelí balistickou střelu přes území jiného státu."

A proč si myslí, že konflikt v poslední době tak rychle eskaluje? "Američané je (Severní Koreu) prostě naštvali," myslí si jiný dotazovaný mladík. "Podle mě se Severokorejci myslí, že i když to Japonsko naštve, tak stejně neudělají víc, než jsou jen slovní hrozby. Nejspíš se domnívají, že jim to projde."

Mezi občany panuje názor, že japonská vláda není schopná vojenské odezvy. Konflikt se Severní Koreou bude převážně o slovních přestřelkách, dokud nezačnou umírat lidé. Jenže to by pak na reakci už bylo pozdě. I přes všechna varování bezpečnostních expertů, místní obyvatelstvo tvrdí, že pro ně je válka něco nereálného a vzdáleného. "Myslím, že jsme vůči tomu znecitlivěli," myslí si mladý Japonec. "Slyšíme o tom každý den ve zprávách a nikoho to už nezajímá."

Někteří se domnívají, že vláda by měla více investovat do obrany a vyjadřují zklamání nad tím, že Japonsko ani jednu z hrozeb nesestřelilo. Jiní se však obávají, že vojenské síly jejich země jsou nedostačující a rádi by viděli větší odezvu ze strany Spojených států. Kritice čelí i premiér Šinzó Abe, který podle Japonců nevyvíjí dostatečný tlak na mezinárodní úrovni. Hlava vlády prý nechává vedení na USA či Evropě a pouze jen přikyvuje, místo aby přišel sám s nějakou rezolucí.

Na dotaz, zda se sami cítí být ohrožení, lidé odpovídají, že tohle je válka Spojených států a Severní Koreje. "Cílem není naše země, oni jen testují reakci Američanů," myslí si dotazovaná Japonka. V případě vypuknutí bojů však nikdo nepřemýšlí o odchodu do zahraničí. Místní se domnívají, že by se jednalo o globální konflikt a v bezpečí nebudou nikde na zeměkouli. "Radši umřeli na naší půdě než jinde," tvrdí ostrovní národ.

Témata:  Japonsko Severní Korea

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy