Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jen idiot může cikánské děti nasekat k normálním zdravým dětem, rozjel se slovenský politik

Romské děti
Romské děti
Foto: Reprofoto ČT

Bratislava – Evropská komise kritizovala Slovensko za to, že do speciálních tříd posílá neúměrně velký počet romských dětí. Podobná výtka míří pravidelně i do České republiky. Slovenský poslanec a šéf hnutí Sme rodina Boris Kollár na to zareagoval ostrým komentářem, ve kterém si nebere servítky.

Komise podle slovenských médií Bratislavě navrhla, aby byly pomalejší romské děti, které navštěvují speciální školy zařazeny do řádného vyučovacího procesu. Měly by tedy navštěvovat speciální třídy v rámci běžných škol. Ihned se ale ozvaly hlasy upozorňující na to, že by tento krok mohl narušit vzdělávací proces všech dětí.

Mezi nejostřejší kritiky návrhu patří právě předseda a zakladatel hnutí Sme rodina Kollár. Ten na sociálních sítích sepsal velmi ostrý a urážlivý komentář. „Karavana jde rychlostí nejpomalejšího. Pokud toto nějaký idiot schválí, tak mu přeji, aby jeho děti s těmi zaostalými - mnohokrát dementními - cikánskými dětmi chodili do třídy!" nebere si servítky poslanec.

Dodává že sám některé osady navštívil. „Byl jsem v cikánské osadě, třináctileté dívky tam běhají těhotné, otcové jsou bratranci a někdy i vlastni bratr, jejich děti jsou pořádně 'zpomalené', a jen idiot může takové děti nasekat k normálním zdravým dětem! Já vám kašlu na humanistické řeči o rovnosti a integraci, jste farizeové," píše ostře slovenský politik.

Poukazuje, že těch, kteří o problému rozhodnou, se vlastně vůbec netýká. „Neboť vaše děti chodí do prestižních škol a tučně za to platíte! Vám by se také nelíbilo, kdyby vaše děti v škole měsíc probíraly násobilku nebo písmeno D! Tak pěkně nechme tyto děti v speciálních třídách a neničme životy majoritního obyvatelstva, neboť tímto rozhodnutím způsobí, že majoritní si budou muset děti vozit i 30 km od osad, aby jejich děti mohly normálně studovat a nebyla právě jim snižována možnost uplatnění! Tímto nesmyslem akorát zvětšíte frustraci majoritního obyvatelstva a docílíte tím jen větší nenávisti vůči cikáni, a to nemluvím o větším finančním zatížení těchto bílých rodin," dodává Kollár.

Témata:  romové Slovensko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy