reklama

Dnešní zemětřesení mělo podle americké geologické služby USGS epicentrum v Tichém oceánu 99 kilometrů od města Tonalá v jihomexickém státě Chiapas. Ten pocítil i sobotní otřesy o síle 6,2 stupně s epicentrem v sousední Oaxace, při nichž podle úřadů zemřelo celkem pět lidí.

Země se přitom stále vzpamatovává z úterních otřesů o síle 7,1 stupně, nejtragičtějších za poslední léta, po nichž úřady registrují již 310 mrtvých, z toho více než polovinu v metropoli Mexiku.

Starosta Miguel Mancera uvedl, že úterní otřesy poškodily přes tisíc budov. Více než pět desítek z nich se zřítilo. Záchranáři stále pokračují v prohledávání trosek, v nichž by mohli nalézt některé z dosud pohřešovaných osob. Naděje na objevení živých je však již velmi malá.

Zatímco v samotném hlavním městě nezpůsobilo sobotní zemětřesení žádné zásadní škody, ve státě Oaxaca spadlo několik budov a bez proudu byly dočasně statisíce lidí.

V Oaxace bude třeba opravit jeden most přes dálnici, který statik nechal uzavřít již po předchozím zemětřesení. Zřítilo se také několik již poškozených budov, uvedl prezident Enrique Peňa Nieto. Přes 300.000 domácností a podniků se na několik hodin ocitlo bez elektřiny.