Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Referendum o nezávislosti Kurdistánu začalo. Irák a okolní státy jsou v pozoru

Irácký Kurdistán
Irácký Kurdistán
Foto: cabinet.gov.krd

Irbíl - V severním Iráku dnes začalo referendum o nezávislosti Kurdů. Výsledek nebude závazný, ale poskytne současnému vedení iráckých Kurdů mandát k vyjednávání o odtržení iráckých kurdských oblastí s Bagdádem a okolními státy.

Hlasovat mohou všichni registrovaní občané vymezených oblastí, a to jak Kurdové, tak ostatní. Jedinou podmínkou je, že jim musí být nejméně 18 let. Hlasování se koná přesto, že kurdský prezident Masúd Barzání čelil mezinárodnímu tlaku, aby referendum odvolal.

Proti hlasování je vláda v Bagdádu i země, které mají také silnou kurskou menšinu jako Turecko a Írán. Írán už v neděli vyhlásil zákaz přímých letů do iráckého Kurdistánu, Bagdád požádal země, aby přerušily přímé obchodování s ropou s iráckým autonomním Kurdistánem.

Turecké ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že Ankara využije všech prostředků mezinárodního práva, pokud výsledek dnešního referenda bude pro Turecko znamenat ohrožení. Tureckým občanům žijícím v kurdských autonomních provinciích v Iráku úřad důrazně doporučil, aby odjeli do Turecka, pokud jejich přítomnost v Iráku není nezbytná.

Témata:  Kurdové Irák referendum

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy